Blog

04/01/2016
Nieuwjaarscolums gaan over de kloof tussen de pessimistische bevolking en de optimistische politieke leiders. Maar waarover gaan ze nu echt?
02/11/2015
Mijn buurman hier in de universiteit van Tokio is een jonge Iraniër die achter elkaar publiceert, maar er de zin niet meer van inziet. Hij zou toch liever dokter geworden zijn. Dokters leiden volgens hem in tegenstelling tot onderzoekers wel een zinvol bestaan. Waar je ze ook tegenkomt. Tja, het valt niet mee om jaarlijks baanbrekend onderzoek te doen waarop de wereld wacht. Zelfs je onderzoeksgroep slaagt er niet in om dat eens per tien jaar voor elkaar te krijgen. Onderzoekers zijn ontdekkingsreizigers aan de rand van het 'denkbestaan'. Dat wel, zeker, maar velen van hen dragen slechts in bescheiden mate bij aan de al maar uitdijende wetenschappelijke wereldkennisvoorraad en met die bescheiden bijdrage moeten ze het doen. Hun hele onderzoeksleven lang.
26/10/2015
Vroeger, even voor de eeuwwende, toen ik bij het ministerie van LNV werkte, schreef ik ‘Staman’s weekly”. De bedoeling was om nieuwe ontwikkelingen, inzichten en perspectieven met elkaar te delen. Ik ga met mijn tijd mee en u snapt het. Ik begin een weblog.